Sunday 21 June 2015

Judo ajaloost ja reeglitest

Judo on spordiala, mis sai alguse Jaapanis 1882. aastal Jigoro Kano eestvedamisel. Seega on selle spordiala ajalugu väga pikk ja põnev, selle aja jooksul on palju muutunud.
Judo puhul on oluline märkida ära ka see, et lisaks spordialale on tegemist ka teatava enesekaitseoskusega.
Judo on kahevõitlusala, mis tähendab, et korraga on tataamil kaks võistlejat, kes satuvad vastakuti vastavalt kaalukategooriale ja loosile. Kaalukategooriaid on judos kokku 14 - 7 naistele ja 7 meestele, naiste kõige väiksem kaalukategooria on kuni 48kg, meestel kuni 60kg ning raskekaalud on vastavalt 78+kg ja 100+kg.
Üks matš kestab 5 minutit ning võidab võistleja, kellel on kõrgemahindeline heide sooritatud. Kui üks võistlejatest sooritab suurepärase heite hindele ippon, siis lõppeb matš ja heite sooritanud võistleja saab matšivõidu.

Võistlejad kannavad kas valget või sinist judogit vastavalt loosile ning võistlusrüül on spetsiifilised reeglid, mida enne võistlusi kontrollitakse ja mis on aegade jooksul korduvalt muutunud. Autasustamistseremoonial kantakse alati valget vormi.

Judo harrastajate taset märgitakse kyu (õpilase) ja dan (meistri) astmetega, mida eristavad erivärvilised vööd. Õpilase tasemel on kuus astet, mille vöövärvide järjestus on madalamast kõrgemaks valge, kollane, oranž, roheline, sinine ja pruun. Dani puhul on 1.-5. tasemel must, 6.-8. punavalge, 9.-10. punane vöö ning 12. tasemel lai valge vöö (omistatud vaid judo loojale Jigoro Kanole). 11. vööastet välja ei anta.

Lisaks loe judo reeglite muutustest ja arengust: http://judoinfo.com/rules2.htm

No comments:

Post a Comment